Publiekspresentatie

De nieuwe aanwinst is vanaf 24 maart op zaal te bewonderen. Bij de publiekspresentatie hangt het werk van Savery op één wand met Ambrosius Bosschaerts Vaas met bloemen in een venster – een van de publiekslievelingen van het Mauritshuis – en Jacob de Gheyns, Bloemen in een glazen fles, dat het Mauritshuis in langdurig bruikleen heeft van het Haags Historisch Museum.

De gelijkenis tussen Roelant Savery’s Vaas met bloemen in een stenen nis en Ambrosius Bosschaerts Vaas met bloemen in een venster is opvallend. Beide schilderijen hebben een vergelijkbare maat en een vergelijkbare compositie. Ook het bloemstilleven van Jacob de Gheyn II, Bloemen in een glazen fles, sluit hier prachtig op aan.

Een ambitieus stilleven

Savery plaatste zijn boeket in een stenen nis. De glazen roemer die als vaas dient steekt een stukje over de rand van de nis, waardoor een kleine slagschaduw ontstaat. Het trompe-l’oeil effect wordt verder versterkt door de geschilderde beschadigingen in de rand van de nis. De signatuur en het jaartal staan linksonder in de lijst gebeiteld.

Vaas met bloemen in een stenen nis is gedateerd in 1615. Vermoedelijk schilderde Savery het dus kort na zijn vertrek uit Praag. Het was een van zijn meest ambitieuze bloemstillevens. Savery besteedde de grootste zorg aan alle details. Ook het formaat valt op, slechts twee van zijn bloemstillevens hebben een groter formaat.

Dreigende doornentakken

Zoals veel vroege bloemstillevens kan het boeket van Savery in het echt niet hebben bestaan. De bloemen van zijn boeket bloeien in werkelijkheid in verschillende jaargetijden. Zo overtrof Savery met zijn schilderij als het ware de natuur.

In het hart van de voorstelling, tussen de meest kleurrijke bloemen – rozen, tulpen, een lis, Turkse lelie, akeleien en ridderspoor – steken enkele dreigende doornentakken omhoog. Vlijmscherpe doorns tussen de mooiste bloemen: gevaar schuilt in een klein hoekje.

Savery’s voorkeur voor de woeste, onheilspellende natuur komt ook veelvuldig terug in zijn landschappen: ruige berglandschappen en donkeren bossen met dode bomen tussen het groen.

Boeket vol leven

Savery vulde zijn bloemstilleven naast bloemen ook met vele dieren. Links zit een vlinder op een felrode lelie. Een tweede vlinder zit rechts op een anjer. Een dikke bromvlieg is op een van de tulpen neergestreken en een hommel zit op een Oost-Indische kers.

Een zandhagedis kruipt langs de lijst omhoog de nis in, misschien op weg naar de libel op het cyclaamblad, een hapje waarop een tweede hagedis ook zijn oog heeft laten vallen. Rond de vaas lopen verder nog twee grote kevers: een doodgraver en een neushoornkever.

Bent u nieuwsgierig geworden? De nieuwe aanwinst is vanaf nu te bewonderen in zaal 8 van het Mauritshuis.

 

Kleurplaat

 Om iedereen kennis te laten maken met onze nieuwe aanwinst hebben we twee kleurplaten laten maken. Download de plaat en ga aan de slag met potloden of stiften. Leer zo alle bloemen, blaadjes, sprieten en beestjes in Savery’s prachtige bloemstilleven kennen.

 

Download de kleurplaat voor kinderen

 

Download de kleurplaat voor volwassenen